Oldtidskundskab er et obligatorisk fag på C-niveau, der typisk ligger i 3.g.

Oldtidskundskab

Hvad ligger der bag begreberne ”akademi” og ”skole” i ”Sorø Akademis Skole”? Hvilke arkitekturelementer på hovedbygningen på Sorø Akademis Skole stammer fra antikken? Hvorfor står der fire skulpturer i vestibulen, og hvem forestiller de?

Disse spørgsmål og mange andre kulturspørgsmål lader sig besvare i faget oldtidskundskab. På denne måde er oldtidskundskab ikke blot et kulturfag om oldtiden, men også et kulturfag om nutiden.

Undervisningstemaer

I faget beskæftiger vi os med den kulturtradition, der har sit udspring i den græske oldtid, formidles af romerne og genopdages i renæssancen. 

Den danske og vestlige kultur er rig på levn fra den græske oldtid og inspirerer mange af os i dag. Det sidste bevidnes bl.a. af følgende citat fra Berlingske Tidende d. 2. juni 2007: ”Græsk filosofi og mytologi -Ødipus-myten, forestillingen om de tre køn og Zeus' kløvning af det tredje - mikses med shintoisme”, et citat der stammer fra en anmeldelse af den berømte japanske forfatter Haruki Murakamis roman ”Kafka på stranden”.

I faget gives en bred indføring i den hellenske kultur. Denne indføring sker på basis af læsning af udvalgte græske litterære værker i dansk oversættelse. Desuden introduceres den græske kunst i form af enten græsk skulptur og evt. vasemaleri eller græsk arkitektur.

"Nogle af dens fjer er gyldne, andre røde, og både i form og størrelse ligner den i udpræget grad en ørn" skrev den græske historiker Herodot for mere end 2000 år siden. Den berømte fugl, Føniks, som han skrev om, er forsøgt gengivet i Vestibulen på Sorø Akademi, og den findes også i skolens logo. Myterne om fugl Fønix, Sisyfos, Ødipus og mange andre støder vi jævnligt på i moderne vestlige kulturelle sammenhænge.