Overskæring

Den meget gamle tradition "Overskæring" foregår altid om aftenen, men har forandret sig gennem tiderne.
Nu til dags mødes 3.g'erne og rektor til fællessang i Festsalen og herefter går de i fakkeloptog ud til Rævebakken i skoven syd for Sorø med årets elevskabte Fugl Fønix i spidsen. Her bliver et stort bål tændt og ved flammerne synges sange og holdes taler. Til sidst kommer Fuglen på bålet og bliver brændt.
Overskæring ligger altid torsdagen før Valborgsaften (d. 30. april). Tjek evt. kalenderen.

Tidligere traditioner
Den soranske tradition Overskæring blev i gamle dage med uniformspligt på skolen markeret ved, at 3.g'erne gik ud til Rævebakken og brændte deres sorte vinterhuer, som de nu aldrig skulle bruge igen. I andre perioder var det de gamle noter på papir, der blev brændt.

Rygeforbudet blev gerne brudt med cigarrygning og der er mange beretninger om elever, der blev noget sløje af den grund.

Når Fugl Fønix var brændt og sangene sunget, gik eleverne i fællesskab tilbage til skolen iført deres hvide sommerhuer. Her ventede byens borgere for at se optoget, og der var fællessang i Fratergården.

Nogle år blev der kreeret fantasifulde lærerdukker, som kom med i skoven og endnu tidligere havde man også tradition for at lægge uniformsknapper på jernbaneskinnerne, så de blev kørt flade af toget. 

Overskæring: Se en lille stemningsfilm

Stemningsfuld aftentur i skoven med fakler, sang og bål.
Filmen er optaget og klippet af Thor Christensen 2v (2017) og Mathias Christoffersen 2v (2017). Indtalingen stammer fra en gammel dokumentarfilm om Overskæringstraditionen.