Redivivus luce nova - genoplivet ved nyt lys

Fugl Føniks

eller Phønix, som det også ses stavet tidligere og på skolens årsskrift.

I 1747 genopstod Sorø Akademi efter at have været lukket og under ombygning i 10 år. Det akademi, der opstod, var i virkeligheden en genoplivning af Christian IV's akademi, men fik nu navn efter den siddende konge Frederik V. På det segl, man fik fremstillet, betegner kongen sig på omskriften som den der "genopretter". Seglet forestiller en svane på Sorø Sø med indskriften "Redivivus luce nova" - "Genoplivet ved nyt lys". Fugl Phønix er en ægyptisk sagnfugl, som efter fortællingen lever i 500 år, hvorefter den brænder op i sin rede - men af asken opstår en ny Phønix.

Udformningerne af seglet er mangeartede lige fra en mere svane- eller traneagtig fugl (begge kongelige fugle) til en mere ørnelignende fugl.

En historie går på, at da skolen tegnelærer Christen Dalsgaard i 1884 skulle male et nyt teaterfortæppe til Festsalen, brugte han en havørn fra skolens samling af udstoppede fugle som model.

På medaljonen over døren i Vestibulen er også gengivet et segl. Da lektor Holten-Bechtholsheim i perioden 1908-1912 i skolens årsskrifter gennemgik skolens dekorationer karakteriserede han denne fugl som en "ældre, halvskaldet, løvemanket kavaler, der dypper tæerne i en lerskål". Kunstneren bag denne udformning af fugl Phønix kan tilskrives arkitekten Peder Malling, som stod for genopførelsen af Hovedbygningen (indviet 1827) efter branden i 1813. Malling var vist en bedre arkitekt end  fugletegner.

I 1960 fik fuglen på skolens segl et mere dramatisk udtryk med baskende vinger. Dette segl blev tegnet af skolens daværende tegnelærer, maleren Knud Raaschou-Nielsen i samarbejde med heraldikeren Tito Aachen. I hjørnefeltet ses Oldenburgernes våben: To røde bjælker i et guldfelt.

De oldenburgske farver, blå, rød og gul er stadig skolens farver, og går igen på marskallernes skærf og skolens hjemmeside.