Hverdagens rytme på kostskolen

Kostskolen har få, klare rammer, og bygger derudover på alumnernes engagement og ansvarsfølelse.

Der bor cirka 135 elever på kostskolen fordelt på flere huse i skønne omgivelser ud til park og sø.

Det er i husene kosteleverne, alumnerne, har deres trygge base i hverdagen.
Hver alumne har sit eget værelse og normalt er det indrettet, så to deler et badeværelse. Ved hvert hus bor en kostlærer med sin familie og desuden er rektor tilknyttet kostskolen. På den måde er der voksne døgnet rundt, som eleverne kan komme i kontakt med. Kostskolens elever spiser morgenmad, frokost og aftensmad i spisesalen i hovedbygningen. I hverdagen går alumnerne i skole sammen med gymnasiets øvrige elever og er spredt ud i alle klasser afhængigt af studieretningsvalg og valgfag.

Kostskoleliv

Vask og rengøring
Man vasker selv sit tøj, også sengetøjet. Skolen har to vaskerier med vaskemidler, tumblere osv. Man gør selv rent på sit værelse og på det bad, man deler to og to, men skolens rengøringspersonale tager sig af fællesarealerne.Påklædning
Det er mange år siden, der var uniformstvang på Sorø Akademi. Men mange af alumnerne og dageleverne har selv valgt at købe en uniform, en blå blazer eller jakke med skolens mærke på. Andre har købt sweatshirts, halstørklæde, slips, eller "charmeklud" i skolens farver. Disse ting kan købes på skolen eller hos en af de lokale herretøjsbutikker, der har en særlig aftale med skolen.

Lektielæsning

Alumnerne skal passe deres skole og lave lektier hver dag. I læsetiden efter aftensmaden skal alle være på deres eget værelse og læse lektier, medmindre de vil samarbejde med fx klassekammerater i lektiecafeen. Det sociale liv er sat på pause i et par timer, så der er ro til fokus på lektierne.  

Medbestemmelse

Alumnerådet består af to valgte repræsentanter fra hvert hus. Rådet mødes en gang om måneden og kan drøfte alle forhold. Der udgår mange gode initiativer fra Alumnerådet.

Praktiske informationer

Sådan ser en typisk dag ud
7:00 Op – og man har selv vækkeur!
7:30-8:00 Morgenmad i spisesalen.
8:10-11:50 De fire første timer i skolen.
11:50-12:30 Frokost i spisesalen med de andre kostelever.
12:30-14:15 Femte og sjette time. Nogle dage syvende og endda ottende time.
16:00-17:30 Mulighed for fritidsaktiviteter.
17:45-18:15 Aftensmad i spisesalen.
18:15-20:15 Læsetid, her skal man være alene på sit værelse og overholde læsero. Ingen støj og ingen høj musik.
22:45 Nattero.

Mad og måltider

Køkkenchefen sørger, sammen med vores hold af kokke og ernæringsassistenter, for, at måltiderne bliver gode og ernæringsmæssigt sunde, og tager gerne imod forslag. I weekend'erne kræses der ofte ekstra for retterne med særlige serveringer. Menuen og nyheder fra køkkenpersonalet bliver postet på kostkøkkenets Facebookside. Uden for spisetiderne er der mulighed for at supplere, hvis man bliver sulten.Al mad bliver tilberedt fra bunden af friske råvarer.

(i weekenden er der også plads til lidt sødt)