Dagligdag på kostskolen

Her bor du

Det er i husene kosteleverne, alumnerne, har deres trygge base i hverdagen.
Hver alumne har sit eget værelse og normalt er det indrettet, så to deler et badeværelse. Ved hvert hus bor en kostlærer med sin familie og desuden er rektor tilknyttet kostskolen. På den måde er der altid voksne, også uden for skoletiden, som eleverne kan komme i kontakt med.

Tag en virtuel rundtur
Skoledag med 580 andre elever

I hverdagen går alumnerne i skole sammen med gymnasiets øvrige elever og er spredt ud i alle klasser afhængigt af studieretningsvalg og valgfag.

Hør Johan fortælle om sin hverdag
Hør Johan fortælle om sin hverdag
Lektielæsning

Alumnerne skal passe deres skole og lave lektier hver dag. I læsetiden efter aftensmaden skal alle være på deres eget værelse og læse lektier, medmindre de vil samarbejde med fx klassekammerater i lektiecafeen. Det sociale liv er sat på pause i et par timer, så der er ro til fokus på lektierne.

Medbestemmelse

Alumnerådet består af to valgte repræsentanter fra hvert hus. Rådet mødes en gang om måneden og kan drøfte alle forhold. Der udgår mange gode initiativer fra Alumnerådet.

Vask og rengøring

Man vasker selv sit tøj, også sengetøjet. Skolen har to vaskerier med vaskemidler, tumblere osv. Man gør selv rent på sit værelse og på det bad, man deler to og to, men skolens rengøringspersonale tager sig af fællesarealerne.

Mad og måltider

Kostskolens elever spiser morgenmad, frokost og aftensmad sammen i spisesalen i hovedbygningen.
Køkkenchefen sørger, sammen med vores hold af kokke og ernæringsassistenter, for, at måltiderne bliver gode og ernæringsmæssigt sunde, og tager gerne imod forslag. I weekend'erne kræses der ofte ekstra for retterne med særlige serveringer. Uden for spisetiderne er der mulighed for at supplere, hvis man bliver sulten.

Al mad bliver tilberedt fra bunden af friske råvarer.

Påklædning

Det er mange år siden, man skulle gå med uniform på Sorø Akademi. Men nogle af dageleverne og alumnerne vælger selv at købe f.eks. en hættetrøje eller en blazerjakke med et skolelogo. Eleverne har selv været med til at vælge udvalg og design. En nyere tradition er, at "lufte" Sorø Akademi-tøjet om torsdagen, hvilket cirka 10% af skolens elever gør.

Siden 2018 har alt produktion og salg af tøj med skolens logo været varetaget af herretøjsforretningen Mister i Næstved. De har et lille udvalg i butikken, men salg sker også via webshop, hvor der vil kunne ses eksempler på sortimentet. Du finder flere informationer her: Tøjshop.

Sådan ser en typisk dag ud
swipe

Vigtigt: Dette bør du vide, inden du søger ind på kostskolen

Som vi har forsøgt at beskrive ovenfor har kostskolen nogle forholdsvis faste rammer for alumnernes hverdag: Obligatorisk morgenmad, læsero og nattero udgør hverdagens faste rammer. Retningslinjer om alkohol, stoffer mv. er eksempler på andre håndfaste rammer.

Kostskolen er bemandet af syv kostlærere, der også fungerer som gymnasielærere på Sorø Akademi. Man kan derfor ikke være sikker på at kunne komme i kontakt med sin kostlærer i skoletiden. Vi siger, at kostskolen er "lukket" fra kl. 8-15 hver dag, og det betyder, at evt. henvendelser vedr. sygdom eller lignende sker til skolens sekretariat i denne periode på hverdage.

Kostskoletilbuddet passer med andre ord bedst til elever, der i det store hele er selvkørende i hverdagen: Som selv kan komme op og afsted til morgenmad hver morgen, som passer deres skole og afleveringer, og selv kan overholde retningslinierne vedr. læsero kl. 18.15-20.15 og nattero på eget værelse kl. 22.30.

Alumner, der i en periode har det svært ved at være selvkørende, får naturligvis støtte og hjælp fra kostlærerne, men større personlige problemer og sygdomme kan være svære for os at håndtere og afhjælpe. I sådanne tilfælde går vi i dialog med alumne og forældre om, hvordan vi bedst muligt kan støtte alumnen.