Kostskoleliv

Cirka 135 af skolens elever bor på kostskolen fordelt på fem huse. Det er her kosteleverne (alumnerne) har deres trygge base.

Hver alumne har sit eget værelse og normalt er det indrettet, så to deler et badeværelse. Ved hvert hus bor en kostlærer med sin familie og desuden er rektor tilknyttet kostskolen. På den måde er der voksne døgnet rundt, som eleverne kan komme i kontakt med. Kostskolens elever spiser morgenmad, frokost og aftensmad i spisesalen i hovedbygningen. I hverdagen går alumnerne i skole sammen med gymnasiets øvrige elever og er spredt ud i alle klasser afhængigt af studieretningsvalg og valgfag.

Vask og rengøring
Man vasker selv sit tøj, også sengetøjet. Skolen har to vaskerier med vaskemidler, tumblere osv. Man gør selv rent på sit værelse og på det bad, man deler to og to, men skolens rengøringspersonale tager sig af fællesarealerne.Påklædning
Det er mange år siden, der var uniformstvang på Sorø Akademi. Men mange af alumnerne og dageleverne har selv valgt at købe en uniform, en blå blazer eller jakke med skolens mærke på. Andre har købt sweatshirts, halstørklæde, slips, eller "charmeklud" i skolens farver. Disse ting kan købes på skolen eller hos en af de lokale herretøjsbutikker, der har en særlig aftale med skolen.

Lektielæsning

Alumnerne skal passe deres skole og lave lektier hver dag. I læsetiden efter aftensmaden skal alle være på deres eget værelse og læse lektier, medmindre de vil samarbejde med fx klassekammerater i lektiecafeen. Det sociale liv er sat på pause i et par timer, så der er ro til fokus på lektierne.  

Medbestemmelse

Alumnerådet består af to valgte repræsentanter fra hvert hus. Rådet mødes en gang om måneden og kan drøfte alle forhold. Der udgår mange gode initiativer fra Alumnerådet.

Læs mere i vores folder

Hverdagens rytme på kostskolen

Kostskolen har få, klare rammer, og bygger derudover på alumnernes engagement og ansvarsfølelse.

En typisk dag kan se sådan ud:
7:00 Op - og man må selv have vækkeur!
7:30-8:00 Morgenmad.
8:10-11:50 De fire første timer i skolen.
11:50-12:30 Frokost.
12:30-14:15 Femte og sjette time. Nogle dage syvende og endda ottende time.
16:30-17:30 Læsero. Der må ikke støjes eller spilles høj musik.
17:45-18:15 Aftensmad.
18:15-20:15 Læsetid, her skal man være alene på sit værelse og overholde læsero.
22:45 Nattero.

Mad og måltider

Køkkenchefen sørger, sammen med vores hold af kokke og ernæringsassistenter, for, at måltiderne bliver gode og ernæringsmæssigt sunde, og tager gerne imod forslag. I weekend'erne kræses der ofte ekstra for retterne med særlige serveringer. Menuen og nyheder fra køkkenpersonalet bliver postet på kostkøkkenets Facebookside.

Uden for spisetiderne er der mulighed for at supplere, hvis man bliver sulten.(i weekenderne kan der også være plads til lidt sødt)