Et lys i mørket

Et lys i mørket
Tid: 4. maj 20:36 - 21:30

Sorø Akademi

Mandag aften, d. 4. maj 2020, er det præcis 75 år siden, at frihedsbudskabet lød i radioen. Det markerer også Sorø Akademi.

I Sorø havde vi planlagt at markere aftenen med fakkeloptog fra rådhuset til Store Plads på Akademiet, hvor vi skulle forsamles og synge sammen. Dette arrangement er, sammen med resten af forårets og sommerens store arrangementer, aflyst.

På Sorø Akademi synes vi, at 75-året for befrielsen skal markeres alligevel. Derfor har vi besluttet at sætte lys i alle vinduerne i Hovedbygningen – og at tænde dem kl. 20.36, som var det tidspunkt, hvor frihedsbudskabet lød i radioen for 75 år siden.

Vi opfordrer alle byens borgere til at gøre det samme. Så kan vi gå en aftentur i vores by – med god afstand – og tænke over, hvor vigtig friheden er for os alle sammen. Vi har en tendens til at tage friheden for givet. Først, når den begrænses, opdager vi, hvor værdifuld den er.

Man kan godt sammenligne Corona-tiden med besættelsen. Og så finder man ud af, at besættelsestiden var meget, meget værre. Vi skal forestille os fem år med langt større frihedsbegrænsninger end nu – og uden almindelige retsprincipper. Hvor man ikke kunne regne med at få en rimelig behandling af myndighederne. Hvor folk blev tortureret, sendt i fængsel eller endda koncentrationslejre for deres holdninger, ytringer eller etnicitet.

Lad os sammen markere 75-året for befrielsen i maj 1945. Stille og eftertænksomt – og med god afstand. Lad os tænde et lys i mørket.

Venlig hilsen

Elever og medarbejdere
Sorø Akademi